Notre-Dame in flacari!

Catedrala Notre-Dame, piesa importanta in istoria si cultura orasului Paris, precum si in intreaga lume crestina, a fost distrusa partial de un incendiu devastator.Din acest eveniment si din reactia lumii la el au decurs alte zeci de evenimente adiacente.

Tot acoperisul bijuteriei arhitecturale gotice este distrus, iar partea cea mai inalta, turla care se inalta deasupra catedralei pana la 96 de metri, s-a prabusit. La acest moment au asistat sute de oameni, unii cu lacrimi in ochi. Printre ei, un turist american ce abia vizitase catedrala a declarat : “Am ajuns la cateva strazi distanta, ne-am intors si ne-am uitat. Am oftat cand am văzut ca flesa este cuprinsa de flacari“.

Incendiul a izbucnit luni seara, dupa ora 7 si jumătate, ora Romaniei, din mansarda catedralei gotice, dupa cum au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declansat la schelele instalate pe acoperisul edificiului ce era in renovare.

Catedrala a fost evacuata, iar autoritatile au organizat o ampla interventie, care s-a dovedit extrem de dificila.

Autoritatile spun ca multe dintre operele de arta si obiectele de cult din interior au fost salvate.

La primele ore ale diminetii, ministrul adjunct de interne a anuntat ca focul a fost stins si ca prioritatea pentru urmatoarele ore este ca expertii sa verifice cat de stabila este structura catedralei.

Laurent Nunez, Junior French Interior Minister:”Misiunea de azi-noapte a fost sa aducem focul sub control, astfel incat sa nu inceapa din nou. Au mai fost cateva focare mici in interiorul turnurilor, insa au fost si ele aduse sub control de pompieri. Acum, ca riscul de incendiu a fost înlaturat, sarcina este sa vedem cum va rezista structura cladirii, dupa focul major de azi-noapte.”

“Este timpul pentru reconstructie si solidaritate, a declarat si ministrul de Interne, Cristophe Castaner.

Marea orga a catedralei Notre-Dame de Paris “nu a fost arsa” in incendiul care a devastat edificiul, dar structura sa a suferit pagube, informează News.ro. “Orga mica, care se afla sub flesa, a fost afectată de foc“.

Imediat au inceput sa se stranga bani din donatii pentru recuperarea si refacerea cladirii:

  • o serie de grupuri industriale din Franta au donat pentru reconstructia Catedralei Notre Dame peste 600 de milioane de euro;
  • L’Oreal a anuntat ca va dona 200 de milioane de euro pentru Notre Dame;
  • Consiliul Francez al Credintei Musulmane (CFCM) si rectorul Moscheii din Lyon au facut apel la musulmanii din Franta sa fie solidari si sa “participe la efortul financiar” de reconstruire a cateralei, “gloria acestei tari”;
  • Vaticanul este dispus sa ofere expertiza tehnica pentru a ajuta la reconstructia si restaurarea catedralei Notre-Dame;
  • Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a propus eurodeputatilor sa-si doneze banii cuveniti pentru ziua de marti in scopul reconstructiei catedralei Notre-Dame, in timp ce presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut apel la implicarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene in acest efort;
  • Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anuntat ca institutia va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei;
  • Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE si familia lui Bernard Arnault, om de afaceri si colectionar de arta care prezideaza conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro;
  • Miliardarul François-Henri Pinault, presedinte si CEO al grupului Kering, care detine brandurile Gucci si Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstructie. Societatea de investitii a lui Pinault, Artemis, va acorda aceste fonduri.
  • Regiunea Ile-de-France urmeaza sa deblocheze un “ajutor de urgenta” in valoare de 10 milioane de euro “pentru a ajuta arhiepiscopia sa efectueze primele lucrari” de reconstructie la Catedrala Notre-Dame de Paris;
  • Fundatia caritabila Fondation du Patrimoine a lansat un apel international de strangere de fonduri pentru catedrala, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

“Vorbesc cu o tristete nemarginita. Ancheta politiei este in desfasurare si muncitorii nostri vor contribui pentru a raspunde intrebarilor fara nici o retinere, pentru a face lumina in cazul acestei drame. La momentul izbucnirii incendiului, nici unul dintre muncitorii companiei mele nu era la catedrala. Am respectat toate masurile de siguranta si prevederile legale.”

La ora 9, pericolul incendiului a fost eliminat, dar inca nu se stie cum va rezista structura edificiului, a declarat marti dimineata Laurent Nunez, secretar de stat in Ministerul de Interne al Frantei.

Pompierii s-au luptat sa salveze edificiul in stil gotic, vechi de 8 secole, insa doar structura din piatra pare sa fi ramas întreaga. Nu se cunosc, deocamdata, cauzele incendiului, dar autoritatile cred ca ar putea fi legate de lucrarile de restaurare care au inceput de curand.

“Vor trece ani, poate chiar zeci de ani, pana cand chiar si ultimele pagube cauzate de foc vor fi reparate complet, a declarat Peter Guessenich.